Kiszenie jest najstarszą i jedną z najzdrowszych metodą zabezpieczenia jedzenia przed psuciem się, a dzieje się tak za sprawą kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie tego procesu.
Jest to jedyny sposób przetwarzania i utrwalania żywności, który nie niszczy ich wartości odżywczych. W wyniku kiszenia w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację, dlatego fermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż surowe.
Buraki to prawdziwa kopalnia witamin i substancji mineralnych. Znajdziemy w nich witaminę C, kwas foliowy, witaminę A, witaminę B1, witaminę B6, magnez, żelazo, wapń, mangan, miedź, potas, kobalt i liczne antyoksydanty.
Fermentacja zwiększa w nich ilość witaminy B6 i B12, dzięki czemu są pomocne w chorobach skóry, zapobiegają niedokrwistości, depresji, bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni. Buraki zajmują pierwsze miejsce w walce z rakiem. Betacyjany, związki które nadają im czerwono-fioletową barwę pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem. Wspomagają organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce. Zawiera betainę, substancję zwykle stosowaną w lekach przeciwdepresyjnych.
Szczepy bakterii, które powstają w trakcie fermentacji pomagają chronić organizm przed grzybicami, mają także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Poza tym kiszone buraki:
· spowalniają procesy gnilne w jelitach,
· regulują przemianę materii (pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu)
· obniżają poziom złego cholesterolu
· zwiększają wytrzymałość (sok z buraków to świetny napój energetyczny, który dodaje energii, wzmacnia kondycję fizyczną oraz poprawia wydolność organizmu)
· dostarczają cennego żelaza pochodzenia roślinnego.
Udowodniono, że buraki obniżają ciśnienie krwi. Efekt ten wynika z naturalnie występujących azotanów, które są przekształcane w tlenek azotu, ten z kolei pomaga rozluźnić i rozszerzyć naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i obniżając ciśnienie.
· chronią przed chorobami serca: naturalnie występująca betaina w burakach pomaga zmniejszyć stan zapalny i chronić przed środowiskowymi czynnikami stresogennymi, które zwiększają ryzyko chorób serca.
· wykazują działanie przeciwnowotworowe, wzmacniające, ochronne: fitoskładniki, które nadają burakom ich głęboki szkarłatny kolor, mają również silne właściwości przeciwnowotworowe. ponadto buraki pomagają zwiększyć odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C, błonnika, potasu i manganu.
Jest wiele badań, które udowadniają, że m.in. dzięki zawartości fenoli buraki wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną. W jednym z nich wykonano jej pomiar za pomocą testów, gdzie wykazano, że zmniejszały one stres oksydacyjny, co chroni organizm przed powstawaniem chorób przewlekłych.
Cały nasz zespół rekomenduje soki z zaprzyjaźnionej z nami Zakwasowni, ich wszystkie produkty znajdziecie na zakwasownia.pl. W ofercie mają genialny zakwas buraczany w różnych wariantach:
klasyczny z buraka, imbirowy z burakiem, selerem i cytryną, ostry z burakiem i chili, korzenny, z anyżem, kardamonem i goździkami, chrzanowy z burakiem i cebulą a także nasze wspólne „dziecko”⇔ zakwas jodowany wzbogacony o ten cenny pierwiastek życia jakim jest jod.
To jedyne soki które dają prawdziwego kopa, a wierzcie nam- próbowaliśmy niejednych 🙂 Ale co tam soki- kimchi to dopiero petarda, a kombucha…. nie zna życia kto jej nie próbował 😉
Jak sami o sobie mówią” Kuchnia roślinna i fermentacje to nasza pasja” i my zgadzamy się z tym w 100% i z czystym sercem polecamy ich wyroby.