Boli gardło…hmm…może antybiotyk?
0

Ostre zapalenie gardła i migdałków podniebiennych jest jedną z najczęstszych przyczyn wizyt u lekarza rodzinnego, osiągając w niektórych krajach ok. 200 konsultacji rocznie na 1000 osób. Niestety ok 60 proc. pacjentów z wirusowym zapaleniem gardła jest niepotrzebnie leczonych antybiotykowo. W rzeczywistości jedynie ok. 10 proc. wszystkich infekcji gardła wywołanych jest przez bakterie.

Zapalenie gardła może być wywołane przez wirusy lub bakterie. W przypadku wirusowego zapalenia gardła antybiotyk nie pomoże.

Antybiotyki nie są skuteczne w leczeniu wirusów!

Zastosowane podczas infekcji wirusowej jedynie dodatkowo osłabią organizm, a w dłuższym okresie spowodują, że stanie się on mniej podatny na ich działanie.

W 2014 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała dane, z których jasno wynika, że nieuzasadnione stosowanie antybiotyków znacząco zwiększa lekooporność organizmu. Warto mieć to na uwadze, gdyż lekarze w Polsce chętnie przepisują antybiotyk, nawet jeśli nie ma takiej potrzeby.

                                               

                                                  Przy wirusowym zapaleniu gardła pojawiają się objawy, takie jak:

-katar
-świąd
-przekrwienie lub zapalenie spojówek

-kaszel
-chrypka
-bóle mięśni
-stan podgorączkowy lub niska gorączka

Pierwsze objawy zapalenia gardła ujawniają się zwykle po 1-2 dniach od kontaktu z chorym.

 

Do zakażenia zwykle dochodzi drogą kropelkową (w czasie kontaktu z chorym, który, kaszląc lub kichając, rozsiewa zarazki) lub przez bezpośredni kontakt z chorym (np. pocałunki, picie z jednego naczynia itp.).

Bardzo rzadko zapalenie gardła może mieć przyczyny niezakaźne, np. podrażnienie przez palenie papierosów, alkohol lub kwaśną treść pokarmową (refluks żołądkowo›przełykowy), alergię (np. w przebiegu kataru siennego), wynikać z działań niepożądanych leków (np. zespół Stevensa-Johnsona) lub być ubocznym skutkiem radioterapii czy chemioterapii.

Stan zapalny gardła wywołany wirusem wymaga leczenia objawowego. Również w przypadku infekcji bakteryjnej stosuje się środki łagodzące symptomy.

Wśród leków na zapalenie gardła bez recepty należy wymienić:

-preparaty przeciwgorączkowe i przeciwbólowe – ibuprofen lub paracetamol;
-preparaty miejscowe na ból gardła zawierające lidokainę, benzydaminę, salicylan choliny – dostępne w różnych formach (tabletki, spraye, lizaki itd.);
-zioła – naturalne sposoby na ból gardła – wyciąg z korzenia prawoślazu, wyciąg z porostu islandzkiego, wyciąg z szałwii, wyciąg z aronii, napar z kory dębu, -rumianku czy tymianku; preparaty roślinne mają działanie dezynfekujące i łagodzące; najlepiej działają płukanki z szałwii, rumianku, tymianku; przyrządzając je, należy pamiętać, aby miały temperaturę zbliżoną do temperatury ciała; 3–4 razy dziennie.
Zaleca się ponadto płukanie gardła sodą, co działa przeciwobrzękowo oraz przeciwzapalnie.

 

DOMOWE SPOSOBY WALKI Z INFEKCJĄ

W leczeniu ostrego zapalenia gardła wykorzystywane są także leki z domowej apteczki. Wśród domowych sposobów na zapalenie gardła wyróżniamy m.in.:

przepłukiwanie gardła sokiem z buraków z dodatkiem octu albo sokiem z liści kapusty oraz picie syropu z miodem, cytryną i cebulą na gardło. Polecane napoje ponadto: mleko z miodem, herbata z miodem oraz cytryną, sok malinowy lub imbirowy, napar z lipy bądź czarnego bzu.

W przypadku zapalenia domowym sposobem będzie również płukanie gardła roztworem soli rozpuszczonej w ciepłej wodzie – najlepsze proporcje uzyskuje się, dodając łyżeczkę soli do szklanki wody – ważne, aby roztwór nie był zbyt stężony, ponieważ może podrażniać śluzówki. W leczeniu choroby gardła sprawdzi się ponadto jedzenie czosnku i cebuli, posiadają działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne, oraz okłady z papki ziemniaczanej na szyję.

Płukanie gardła może jednak nie należeć do najprzyjemniejszych czynności, z pewnością większe zalety smakowe mają syropy. Niezawodny na chore gardło jest syrop z cebuli, którą zasypujemy cukrem i zostawiamy na jakiś czas pod przykryciem, by puściła sok. Wbrew pozorom, jest on bardzo smaczny, lubią go nawet dzieci, a pomaga także na towarzyszący bólowi kaszel. Niektórzy stosują też syrop z soku czerwonego buraka. Aby przygotować taki sok, należy utrzeć buraki na tarce, dodać miodu i gotować na małym ogniu lub wydrążyć buraka, zasypać go cukrem i podgrzać na palniku. Ból gardła łagodzi też picie ciepłego mleka z miodem oraz letniej herbaty.

Domowym sposobem na ból gardła będzie również odpoczynek w domu, spokojniejszy tryb życia na czas leczenia infekcji, wypijanie dużej ilości płynów. Istotne jest nawilżanie powietrza w pomieszczeniu, w którym przebywa chory – nawilżenie śluzówek gardła łagodzi uczucie dyskomfortu i przynosi ulgę.


Kasza jaglana ma niezwykłe właściwości antywirusowe, przeciwgrzybicze, zasadotwórcze i osuszające nadmiar wydzieliny, dzięki czemu zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i nadmiar wydzieliny produkowany podczas infekcji. Można powiedzieć, że w kaszy jaglanej znajdziemy wszystko, co najlepsze: witaminy B1, B2, B5 i B6, kwas foliowy oraz mangan, magnez, żelazo, miedź, cynk, potas i selen. Ma ogromny wpływ na zdrowie. Obszerne badania na ten temat opublikowane zostały w piśmie „American Journal of Clinical Nutrition”.

imbir– działa rozgrzewająco, antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwzapalnie. To zasługa zwłaszcza zawartych w korzeniu gingeroli – naturalnych substancji o działaniu przeciwkaszlowym. Imbir ułatwia też odkrztuszanie, ponieważ powoduje rozszerzenie oskrzeli i zmniejsza stan zapalny w ich nabłonku.

Przy bólu gardła możesz też wspomóc się lekami z apteki, ale wybierając je, uważnie czytaj ulotkę. Najlepsze będą te na bazie roślin, ziół i olejków eterycznych. Łagodzą podrażnienia gardła, ułatwiają oddychanie i dodatkowo nawilżają śluzówkę górnych dróg oddechowych. Pamiętaj też, że o wiele lepsze działanie mają tabletki do ssania ‒ ze względu na dłuższy kontakt z błoną śluzową.

 


My polecamy ziołowe, oparte na naturalnych składnikach tabletki Golden Throat

„Złote Gardło” jest liderem w Chinach jeżeli chodzi o pastylki stosowane do ochrony gardła. Formuła „Złotego Gardła” została wynaleziona przez słynnego chińskiego biologa prof. Wang Yaofa  i opracowana przez firmę Guangxi Golden Throat Co.,Ltd.Pastylki są wytwarzane specjalną techniką,  tak by wydłużyć czas ich rozpuszczania w ustach, co skutkuje lepszymi efektami.Poza  ochroną gardła, pastylka  „Złote Gardło” skutecznie oczyszcza głos oraz eliminuje nieprzyjemny oddech

Składniki:  cukier trzcinowy, wiciokrzew, mentol, olej eukaliptusowy, owoc luohan, mandarynka, olej anyżkowy

 

 

Zapraszamy na www.rodzinneskarby.pl

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany

0

TOP

X