0

Składniki na 10-12 babeczek:

260g mąki pszennej razowej (ok. 2 szklanki)
80g słodzika naturalnego Stevia2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 i 1/4 szklanki mleka sojowego
1 łyżka oleju roślinnego ( zamiennie z masłem o9rzechowym)
niepełna szklanka z pieczonej dyni

 

 

 

 

 

 

 

Jak zrobić purée?

Pokrojoną dynię wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 45-60 min.

 Po wystygnięciu dynię miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli używasz dyni hokkaido, miąższ po prostu wyjmij łyżką, zostawiając skórę. Z jednej dyni piżmowej wychodzi ok. 2,5 szklanki purée.

-Jeśli używamy dyni piżmowej, wystarczy obrać skórkę, wydrążyć miąższ i pokroić dynię na mniejsze kawałki. 

-Jeśli używamy dyni hokkaido (wybierz wtedy dwie), skórki nie obieramy, ale przekrajmy dynię na pół, potem na ćwiartki i wydrążamy miąższ 

 

 

PRZYGOTOWANIE :

1. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki w dużej misce.
2. W mniejszej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki do połączenia.
3. Mokre składniki przelej do sypkich i dokładnie wymieszaj. Dodaj opcjonalnie ulubione bakalie.
4. Ciasto przełóż do blachy na muffiny wysmarowanej olejem. Piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka.

 

 

 

Zapraszamy do sklepu www.rodzinneskarby.pl

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany