0

Witamina D ( ergokalcyferol- D2, cholekalcyferol -D3, alfakalcydol) jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jest znana również jako „witamina słońca”, ponieważ syntetyzowana jest w organizmie, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Może być również przyswajana z pokarmów bogatych w ten cenny składnik odżywczy. Nieodpowiednia ekspozycja na słońce, częste stosowanie kremów przeciwsłonecznych, uboga dieta, ciemna skóra i wiek skóry są głównymi przyczynami niedoboru witaminy D.

Witamina D3 przyczynia się do:

– zachowania prawidłowej funkcji kości, zębów i mięśni

– utrzymywania prawidłowego poziomu wapnia we krwi

– prawidłowej absorpcji wapnia i fosforu

– zachowania prawidłowej funkcji układu odpornościowego

Niedobór witaminy D jest zjawiskiem powszechnym. Szacuje się, że 90 % Polaków ma zbyt niski poziom witaminy D w organizmie. Na świecie problem ten dotyczy około 1 miliarda ludzi.

Witamina D3 jest obecna głównie w rybach, wątróbce, żółtku jaj, mleku wzbogaconym i produktach mlecznych oraz margarynach. Praktycznie wszystkie rodzaje diet są ubogie w ten składnik, jednak na największe jej niedobory są narażeni weganie oraz wegetarianie. Dodatkowo jeśli prowadzimy tryb życia, w ramach którego nie wystawiamy skóry na działanie promieni słonecznych, ryzyko niedoboru jest znacznie wyższe.

Witamina D zwalcza choroby

Oprócz podstawowych korzyści, badania sugerują, że witamina D może również odgrywać rolę w:
– zmniejszeniu ryzyka stwardnienia rozsianego, zgodnie z badaniem z 2006 roku opublikowanym w Journal of the American Medical Association
– zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób serca, zgodnie z wynikami z 2008 roku opublikowanymi w Circulation
– zmniejszeniu prawdopodobieństwo zachorowania na grypę, wynika z badań przeprowadzonych w 2010 r. w American Journal of Clinical Nutrition

Jak wybrać odpowiedni suplement?

Najlepszym wyjściem jest połączenie witaminy D3 z witaminą K2, która zadba o wyregulowanie gospodarki wapniowej. Długotrwałe dostarczanie witaminy D3 do organizmu bez dodatku witaminy K2 może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak obciążenie nerek i innych organów.

Postaw na naturę! Naturalna witamina D3 jest pozyskiwana z lanoliny z naturalnych źródeł, które stanowią woski wełny owiec australijskich i nowozelandzkich.

Witamina K2 jest składnikiem, który występuje w produktach fermentowanych i serach. Udowodniono, że w naturze jej największa ilość znajduje się w japońskiej potrawie o nazwie natto. Witamina K2Mk7 powstaje w sposób naturalny w toku procesu biofermentacji kultur bakterii Baciullus subtilis ssp natto. Witamina K2 w postaci menachinonu-7 jest formą witaminy K wykazującą największą biodostępność i bioaktywność.

W naszym sklepie Rodzinne Skarby kupisz płynny produkt w formule podjęzykowej zawierający jednie naturalne składniki.

 

Zapraszamy do naszego internetowego sklepu ekologicznego  RodzinneSkarby.pl  . W tym miejscu znajdziesz produkty, które spełniają najwyższe standardy jakości, ale co najważniejsze dla nas – są naprawdę skuteczne, ponieważ każde z nich są przez nas osobiście testowane.

 

 

Bibliografia:

http://www.vitabalans.fi/pl/produkt/d-max/

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-10175/vitamin-d3-oral/details

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany