0
witamina d duza dawka dlaczego wit-d3 z k2

Witamina D, zwana witaminą słońca, jest znana przede wszystkim jako niezbędna dla odporności. Ale nie tylko – ma bardzo szerokie działanie na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Naukowcy co i rusz publikują nowe doniesienia o roli witaminy słońca w naszym życiu. Niedobór witaminy D3 dotyka ponad 90% Polaków, a skutki jej niedoboru  są poważne. Warto więc zdecydowanie pomyśleć o suplementacji diety witaminą D. Dowiedz się, jaka witamina D jest najlepiej przyswajalna.

Spis treści:

Czym jest wit. D?
Źródła witaminy D3 – słońce
Produkty bogate w wit. D
Właściwości zdrowotne
Odporność a wit. D3
Co ma wit. D3 do Covid19?
Objawy niedoboru wit. D3
Dlaczego D3 koniecznie z K2?
Najlepsza witamina D 
Wegańska wit. D
Wit. D na poście Dąbrowskiej 

Witamina D – co to jest?

Witamina D3 (cholekalcyferol) to jeden z trzech związków z grupy steroidów. Pod nazwą witamina D kryją się związki o podobnym działaniu. Najważniejsze to D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol). Witamina D3 wytwarzamy przez skórę w wyniku działania światła nadfioletowego (promieni słonecznych), ale przyjmujemy ją również wraz z pożywieniem. W organizmie przekształcana jest w postać aktywną i pełni rolę hormonów.

Źródła witaminy D3 – Słońce

witamina d ze slonca

Witamina D3 powstaje w skórze pod wpływem słońca. Istnieje jednak szereg czynników istotnych dla jej prawidłowej syntezy. Wchłanianie witaminy D ze słońca jest możliwe po spełnieniu pewnych warunków. Teoretycznie, powinniśmy przebywać na słońcu 15 minut dziennie w godzinach 10-15. Wtedy kąt padania słonecznych promieni jest najkorzystniejszy dla pokrycia dziennego zapotrzebowania na witaminę D3. Na działanie promieni słonecznych należy wyeksponować minimum 18 procent ciała w bezchmurnych warunkach. 

Co hamuje witaminę D3 ze Słońca?

Co ważne – witamina D nie wytwarza się za szybą, ponieważ promienie ultrafioletowe B (UVB) niezbędne do jej produkcji nie przedostaje się przez szkło. To samo dotyczy opalania w solarium. Jej syntezę hamują również stosowanie filtrów słonecznych oraz pigmentacja (opalenizna) skóry. Efektywność jej syntezy poprzez skórę spada również z wiekiem. Tak więc przebywanie przez dłuższy czas na słońcu nie gwarantuje wysokiej wchłanialności tej witaminy ze słońca. Jeśli się opalimy, wchłanialność spada. Jeśli z kolei używamy filtrów aby uniknąć opalenizny, dzieje się podobna sytuacja.

W polskim klimacie sytuację dodatkowo utrudnia pogoda, ponieważ w skali roku słonecznych dni mamy niewiele. Nie każdego dnia mamy też możliwość z nich korzystać, oglądając słońce jedynie przez szybę. Przecież w tygodniu, w tych najodpowiedniejszych godzinach dla syntezy witaminy D, większość z nas przebywa w szkole czy pracy. Szczególnie ciężko o wchłanianie witaminy D przez skórę w miejscach dotkniętych smogiem – on również hamuje syntezę wit. D. Tak więc przyswajanie odpowiedniej ilości witaminy D pod wpływem słońca nie jest łatwe, co potwierdzają oficjalne doniesienia strony rządowej. Niedobór witaminy D dotyka aż 90% Polaków. Badania wykazały, że jest to także kluczowy czynnik zachorowań na Covid19.

Witamina D – w czym jest?

witamina d w czym jestNa szczęście synteza słoneczna nie jest jedyną opcją przyswajania witaminy D. Główne źródła witaminy D w pożywieniu to jajka, sery, masło, a także tłuste ryby morskie. Niestety z uwagi na wysoki poziom zanieczyszczenia mórz toksycznymi substancjami, nadmierne spożywanie ryb morskich może przysporzyć nam więcej szkody, niż pożytku.  Dotyczy to także tranu, czyli oleju pozyskiwanego z wątroby ryb. Hodowlane ryby również pełne są antybiotyków i barwników, które odpowiadają za ich piękny, łososiowy kolor. Sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej w przypadku diety wegetariańskiej, wykluczającej mięso i wegańskiej, gdzie nie ma miejsca na żadne produkty odzwierzęce. W przypadku diety wegańskiej suplementacja witaminy D jest niezbędna. Niska dawka 1000 jednostek witaminy D3 odpowiada 15 jajkom, czy 200 gramom łososia dziennie, 4-5 kg żółtego sera i aż 80 litrom mleka!

W przypadku wegan, źródłem witaminy D są grzyby, ale to równałoby się ze zjadaniem 1 kg pieczarek dziennie. Dodatkowo są one źródłem witaminy D2, a nie D3.

Właściwości zdrowotne witaminy D

O roli witaminy D dla naszego zdrowia można napisać grubą książkę! Zdrowy poziom witaminy D jest niezbędny dla prawidłowej odporności organizmu, ale nie tylko. Z uwagi na swój wpływ na wchłanianie wapnia, jest niezbędna dla zdrowych kości, zębów. Poprzez regulację wchłaniania fosforu i wapnia pozwala na prawidłową pracę mięśni. Redukuje stres oksydacyjny, a więc opóźnia procesy starzenia. Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 40%, a zawału serca aż o 64%. Działa również zbawienie na skórę, włosy i paznokcie – reguluje działanie gruczołów łojowych i zmniejsza stany zapalne. Dzięki wpływowi na przyswajanie wapnia, jest niezbędna dla mocnych i zdrowych paznokci. Obok cynku, jodu i selenu, witamina D jest kluczowa dla płodności – ponieważ jest niezbędna dla prawidłowego dojrzewania komórek jajowych i plemników. Zdrowy poziom witaminy D zmniejsza ryzyko niedoczynności tarczycy o 30%.

Niepopularnym faktem o witaminie D jest jej wpływ na alergię. Zwiększa ona tolerancje na alergeny, zmniejsza objawy astmy. W naszym oddzielnym wpisie dowiesz się, jaki ma wpływ Witamina D3 na alergię .

Zapobiega chorobom takim jak nadciśnienie, cukrzyca, anemia, a nawet depresja! Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Jej niedobór może objawiać się tak obniżonym nastrojem, że może dawać wręcz objawy depresji. Wynika to z faktu, że odpowiada za uwalnianie serotoniny i dopaminy do mózgu. Jej niedobór daje identyczne objawy co depresja – zmęczenie i apatia, zaburzenia nastroju, problemy z koncentracją.

Witamina D na odporność

Tylko witamina D3 (w przeciwieństwie do wit. D2) ma realny wpływ na odporność. Stymuluje ona w organizmie szlak sygnalizacji interferonu I. Interferon wytwarza białka komórkowe, blokujące namnażanie się patogennych komórek w organizmie. Witamina słońca wzmacnia także bariery nabłonkowe, stanowiące przeszkodę dla patogenów oraz nasila produkcję peptydów przeciwdrobnoustrojowych (CAMP). To białka o właściwościach antybakteryjnych i przeciwwirusowych znajdujące się  na powierzchni nabłonka w wielu miejscach – w przewodzie pokarmowym, drogach oddechowych i moczowo-płciowych.  Są niezwykle ważne dla odporności, ponieważ po wniknięciu do komórek bakterii lub wirusa dokonują rozpadu komórki. A przede wszystkim jest niezbędna do aktywacji lifocytów T, odpowiedzialnych za komórkową odpowiedź odpornościową.

Witamina D a Covid

witamina d a covidWitamina D jest immunostymulująca i przeciwzapalna, a więc wspiera naturalną odporność. Wzmacnia system obrony antyoksydacyjnej i mikrobiom jelitowy, niezwykle istotny w walce z patogenami. Analiza 25 badań opublikowana na stronie rządowej wskazuje, że odpowiedni poziom witaminy D zmniejsza ryzyko ostrych infekcji dróg oddechowych o 12%. W przypadku osób z jej głębokim deficytem nawet o 70%. Jej suplementacja jest więc kluczowym czynnikiem profilaktyki przeciw zakażeniom Covid, tymczasem badania przekrojowe polskiego społeczeństwa wykazały jej niedobór u 90% Polek i Polaków – czyli stężenie poniżej 30 ng/ml. Optymalne stężenie witaminy według aktualnych wytycznych to ok 50 ng/ml.

Specjaliści z Boston University School of Medicine opublikowali badanie, które jednoznacznie stwierdza, że:

 

niedobór witaminy D to główny powód ciężkiego przebiegu zakażenia koronawirusem i wysokiego ryzyka zgonu.

Osoby po 40 roku życia z odpowiednim poziomem witaminy D3 miały mniejsze ryzyko zgonu w toku infekcji o aż 51,5 %! Kolejne badanie przeprowadzone w w Galilee Medical Center wykazało, że śmiertelność na Covid19 u osób z niedoborem witaminy D wynosi 25,6%, a u osób z jej prawidłowym stężeniem 2,3% . 

Badania wykazały także, jak dużą przeszkodą w syntezie dużej ilości witaminy D ze słońca jest silna pigmentacja skóry. W Chicago ponad 70% zgonów na COVID-19 dotyczyło populacji Afroamerykanów. To samo dotyczy Wielkiej Brytanii, gdzie 1/3 przypadków wymagających intensywnej opieki dotyczyła osób czarnoskórych, mimo że stanowią tam tylko 14% populacji. Wynika to z ich pigmentacji skóry, blokującej promieniowanie UVB.

Niektóre z publikacji w swoich wnioskach zalecają suplementację witaminy D przez osoby osoby zakażone w dawkach uderzeniowych, tj. 50.000 – 200.000 jednostek witaminy D. Dopiero po osiągnięciu stężenia 40-60 ng/ml sugerują zmniejszyć dawki spożycia witaminy do 2000 – 4000 jednostek, by ten poziom utrzymać. Nasze wnioski z badań są następujące – każdemu zalecamy przeprowadzenie badań krwi na poziom witaminy D, aby odpowiednio wcześnie wdrożyć jej suplementację i zmniejszyć ryzyko infekcji. W przypadku stwierdzonego wysokiego niedoboru, zalecane jest suplementowanie dużej ilości witaminy – czyli znacznie większej, niż wspomniane profilaktyczne 2000 – 4000 jednostek.

Objawy niedoboru witaminy D

Często obawiamy się przyjmować wysokie dawki witaminy D3 z obawy o jej przedawkowanie. Ale co dzieje się, gdy przedawkujemy witaminę D? Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego wchłaniania wapnia. Ludzki organizm magazynuje witaminę D, chociaż jej zapas może wystarczyć jedynie na 3 miesiące bez słońca. W Polsce dni  słonecznych jest naprawdę niewiele, a więc wysokie dawki witaminy słońca są wręcz wskazane. Zalecane jest przyjmować suplementy witaminy D3 obowiązkowo od października do kwietnia.  Negatywne skutki przedawkowania witaminy D dotyczą przede wszystkim gospodarki wapniowej organizmu. Witamina ta bowiem zwiększa wchłanianie wapnia. Dlatego przy wyższych stężeniach witaminy D pojawiać się mogą zwapnienia, czyli odkładanie się wapnia m.in. w żyłach. Kluczowe zatem jest przyjmowanie jej razem z witaminą K2, o czym piszemy obszerniej w kolejnym akapicie.

Objawami nadmiaru wapnia we krwi czyli hiperkalcemii są częste oddawanie moczu, nudności, osłabienie, wymioty. Towarzyszy też temu wysokie ciśnienie krwi, szumy w uszach i wzmożone pragnienie. Biorąc pod uwagę, że 9 na 10 osób w Polsce cierpi na niedobór witaminy D, istnieje większa szansa, że dotyka nas sytuacja odwrotna, czyli nie tylko niedobór witaminy D ale i powiązanego z nią wapnia. Jego wchłanianie przy niedoborze witaminy D spada z poziomu 30-50% do zaledwie maksymalnie 15%.

Dlaczego witaminę D przyjmować z witaminą K2?

Jak już wspomnieliśmy, witamina D zwiększa przyswajanie wapnia, a jego nadmiar jest dla organizmu niebezpieczny. Witamina K2 ma za zadanie kierować wapń do tkanki kostnej i zębów, czyli tam, gdzie jest najbardziej potrzebny. Działa tak poprzez aktywowanie syntezę osteoklastyny przez komórki kości oraz czynnika MPG. W ten sam sposób zapobiega osadzaniu się wapnia w naczyniach krwionośnych i tętnicach. Suplementując równocześnie witaminę D3 z K2 drastycznie zmniejszamy ryzyko objawów przedawkowania pierwszej z nich. Najlepiej wybierać suplementy z dodatkiem witaminy K2 MK7 – to forma jej długołańcuchowa. Wyróżnia ją dobra wchłanialność i niska dawka efektywna, a także długi czas uwalniania. Tercet tych witamin jest zbawienny w przypadku stwardnienia rozsianego. Witamina K2 stymuluje odnowę osłonek mielinowych. Według naukowców zbyt niski poziom witaminy D3 w ciąży powoduje tworzenie u płodu słabych osłonek mielinowych.

Podsumowując, należy  wybierać witaminę D3 wzbogaconą o witaminę K2 (a najlepiej K2 MK7) lub wybierać gotowe kompleksy witamin A,D,E,K.

3
79.00 
Ilość
2
69.00 
Ilość
- 20% zestaw odpornosc witamina adek acerola
1
100.00 
Ilość

Jaka witamina D najlepsza?

Aktualnie rekomendowaną dawką profilaktyczną jest 2000-4000 jednostek witaminy D3 dla osób dorosłych. Słowem klucz jest “profilaktyczna” – a więc dla osób z prawidłowym poziomem witaminy D, aby utrzymać go dalej na prawidłowym poziomie. Tymczasem wspomnieliśmy już, że 90% Polaków ma jej niedobór. W tym przypadku zalecane są znacznie większe dawki, tj. 7000-10000 jednostek dziennie. Kluczowe jest więc sprawdzenie poziomu witaminy D3 we krwi, bo 9/10 osób ma go zbyt niski – i sięgnięcie po większe dawki. W przypadku witaminy D3 należy wiedzieć, że najlepiej rozpuszcza się ona w tłuszczach, warto więc wybierać taką w formie oleju. Osoby na diecie wegetariańskiej mogą sięgać po witaminę D z lanoliny, a na wegańskiej – z alg morskich.

Witamina D dla wegan

Wegetarianie stosują najczęściej witaminę z lanoliny, czyli z wosku owczego. W przypadku wegan, taki preparat nie wchodzi w grę, bowiem ich dieta wyklucza jakiekolwiek produkty odzwierzęce. Warto wtedy sięgnąć po witaminę D z porostów – alg morskich. Należy pamiętać w dalszym ciągu o równoczesnej suplementacji witaminy K2 dla prawidłowej gospodarki wapniowej. Wegańska witamina D3 + K2 to niezbędny preparat szczególnie w jesienno-zimowym okresie wzmożonych zachorowań.

Witamina D bez tłuszczu na diecie Dr Ewy Dąbrowskiej

witamina d3 na post dr dabrowskiejSzczególnym rodzajem diety wegańskiej jest post warzywno-owocowy autorstwa Dr Ewy Dąbrowskiej. Poprzez drastyczne obniżenie podaży węglowodanów i kalorii, dieta ta przestawia nasz organizm w stan ketozy. Organizm nie mogąc czerpać energii z najłatwiejszego źródła – węglowodanów, wytwarza ciała ket0nowe, aby na energię “przerobić” tłuszcze. Gdy tłuszcz również nie jest dostarczany w diecie, energia pozyskiwana jest z rozkładu zalegającego w ciele tłuszczu a następnie chorych komórek. Proces czerpania energii niezbędnej dla życia poprzez rozkład nieprawidłowych komórek i złogów nazywany jest autofagią. Dieta ta ma więc charakter tymczasowy i leczniczy, ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn i przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej.

Z uwagi na restrykcyjny charakter diety, polega ona na jedzeniu wyłącznie owoców i warzyw (wybranych, o niskim indeksie glikemicznym). W fazie ścisłego postu nie można więc także spożywać olejów. Jest ona więc nie tylko 100% wegańska, ale także bardzo nisko tłuszczowa. Ponieważ 90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D, a najlepszym jej źródłem są produkty odzwierzęce, post może te deficyty pogłębić. W czasie postu zachęcamy więc do suplementacji diety witaminą D nie tylko wegańską, ale i beztłuszczową.

Jaka witamina D na poście Dr Dąbrowskiej?

W naszym sklepie internetowym Rodzinne Skarby dostępna jest cała seria suplementów marki Dr Ewa Dąbrowska. Wśród niej także beztłuszczowa witamina D3 z alg morskich, posiadająca rekomendację Instytutu Zdrowia Dr Ewy Dąbrowskiej. Wyróżnia ją wysoka dawka 4000 jednostek, dodatek witaminy K2 MK7 i wysoka wchłanialność witaminy D3 z powierzchniowych alg morskich.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany