Kwasy Omega

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Sortuj po:
Ilość
2
44.50 
Ilość
1
21.00 
Ilość

Kwasy Omega

Kwasy Omega to tzw. zdrowe tłuszcze. Należą do grupy NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród tychże kwasów tłuszczowych wyróżniamy Omega 3 oraz 6. Każdy z nich pełni w organizmie inną funkcję.

Kwas Omega 3

Nie są wytwarzane w organizmie, dlatego należy na bieżąco dostarczać je wraz z dietą. W ich skład wchodzą: kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA)). Odpowiadają one m.in. za:

  • regulację poziomu cholesterolu i trójglicerydów
  • łagodzenie stanów zapalnych organizmu
  • prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu
  • wspieranie mózgu i układu nerwowego: pamięci, koncentracji i funkcji poznawczych
  • ochronę przed wolnymi rodnikami
  • prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego (działają przeciwmiażdżycowo).

Omega 6

Do tych należy m.in. kwas gamma-linolenowy, linolowy i arachidonowy. Nasz organizm również ich nie wytwarza, ale są zdecydowanie bardziej dostępne w pożywieniu. W efekcie przyswajamy ich wraz z dietą zbyt dużo w stosunku do Omega 3. Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 obniża wykorzystanie kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak w odpowiedniej ilości są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazują działanie:

  • przeciwnowotworowe
  • regulują metabolizm
  • stymulują wzrost włosów i skóry
  • redukują nadciśnienie
  • stymulujące wzrost kości
  • prozapalne i zwiększające reaktywność płytek krwi

Kwasy Omega 9

To inaczej kwas oleinowy, kwas erukowy i nerwonowy. Jest jednonienasycony.

Kwasy te również działają korzystnie na serce i układ krążenia, powodują obniżenie „złego” cholesterolu LDL oraz mają potencjał przeciwnowotworowy. Organizm ludzki jest w stanie sam je zsyntetyzować, dlatego ich suplementacja nie jest tak konieczna jak kwasu Omega 3.