Witamina C
Witaminę C kojarzymy przede wszystkim z odpornością i zdrowym układem krwionośnym. Jest naturalnym antyoksydantem, który dzięki niwelowaniu skutków działania wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz powstawaniu nowotworów. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, wspiera proces gojenia się ran oraz uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Bierze udział w syntezie neuroprzekaźników, w efekcie czego poprawia pracę mózgu. Wzmacnia także zęby i dziąsła, zwalcza bakterie powodujące próchnicę.
Co istotne, jej nadmiar wydalamy wraz z moczem, dlatego ciężko ją przedawkować. Spożycie dużej ilości witaminy C powoduje efekt przeczyszczający.
Objawami niedoboru witaminy C są:
- ogólne zmęczenie,
- bóle kości i mięśni
- obniżona odporność
- infekcje i zapalenie błony śluzowej
- trudno gojące się rany
- rozpulchnione i krwawiące dziąsła
- skłonność do powstawania siniaków
- osteoporoza
Witamina C Liposomalna to wysokoprzyswajalna witamina C. Cząsteczki witaminy zamknięte są w otoczce wodno – lipidowej. Liposomy transportują substancje potrzebne komórkom naszego ciała. Są odporne na soki trawienne, w efekcie dostarczają organizmowi substancji, które przyjmowane w postaci pożywienia rozłożyłyby enzymy trawienne. Otoczka liposomalna chroni witaminę C przed degradacją chemiczną i enzymatyczną w trakcie przechowywania oraz podczas tranzytu przez przewód pokarmowy.