Witamina D3 kojarzona jest z odpornością i zdrowymi kośćmi, podczas gdy jej działanie jest znacznie szersze. Na wstępie warto zaznaczyć, że jej niedobór dotyka aż 90% Polaków! To m.in. jej niski poziom w organizmie wielokrotnie zwiększał ryzyko ciężkiego przejścia zakażenia Covid a jeszcze bardziej ryzyko zgonu. Mało kto jednak wie, że jest ona także nieoceniona w walce z alergią. Od pięćdziesięciu lat liczba alergików uczulonych na pyłki, żywność czy substancje chemiczne niewątpliwie wzrasta. W dwóch ostatnich dekadach wzrost ten okazał się być zdecydowanie wyjątkowo gwałtowny. Coraz bardziej powszechne stały się choroby alergiczne prawie wszystkich typów. Alergicy doskonale wiedzą, jak bardzo dokuczliwe potrafią być objawy uczulenia – katar, kaszel, kichanie, duszności, zaczerwienienie i swędzenie oczu, łzawienie oczu, opuchlizna. Jak witamina D3 pomaga przy alergii?
Spis treści:
Witamina D na alergię
Astma a witamina D3
Witamina D3 w ciąży a alergie dziecka
Witamina D na wypryski
Pokrzywka – witamina D3
Jak podnieść poziom wit. D?
Suplementacja wit D3.
Witamina D w diecie – co jeść?
Witamina D na alergię
Wysoki poziom witaminy D3 zmniejsza produkcję białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne w organizmie. Stymuluje bowiem ona procesy odpowiedzialne za eliminację patogenów, jednocześnie zmniejszając nadreaktywność płuc i reakcje autoimmunologiczne. Jest to więc dobry sposób na radzenie sobie z np. alergicznym nieżytem nosa. Warto suplementować D3 z uwagi na jej zapobieganie chorobom autoimmunologicznym, cukrzycy, chorób jelit, a nawet nowotworów.
Astma a witamina D3
Astma to nieprawidłowa odpowiedź naszego układu immunologicznego na niegroźny czynnik środowiskowy. Jest to przewlekły stan zapalny dróg oddechowych, objawiający się kaszlem, dusznościami, świszczącym oddechem, zbieraniem się flegmy. Przyczyny jej występowania nadal nie są do końca znane, dotyka ona najczęściej osób z różnymi alergiami. Układ oddechowy takiej osoby, w stanie przewlekłego zapalenia jest nadwrażliwy i reaguje silne reakcje w styczności z czymś niegroźnym, co go podrażnia (np. pyłki, kurz). Witamina D3 ma kluczowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu komórek układu immunologicznego. A więc tym samym w zapobieganiu i leczeniu infekcji, przebiegu procesów zapalnych i powstawaniu chorób alergicznych – co potwierdzają badania naukowe. Odpowiedni poziom tej witaminy w organizmie ma więc silne działanie przeciwzapalne i hamuje reakcje autoimmunologiczne. Witamina D3 ma także wprost działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, a nieleczona alergia to najczęstszy powód rozwoju przewlekłej astmy.
Witamina D3 w ciąży a alergie dziecka
Jej niedobór – szczególnie u małych dzieci i kobiet w okresie ciąży – jest czynnikiem ryzyka wystąpienia uczulenia, astmy i choroby płuc. Powoduje on bowiem zaburzenia rozwoju płuc u płodu i niską masę urodzeniową. A przypomnijmy, że aż 90% Polaków ma jej niedobór! Niedobór może prowadzić do wystąpienia cukrzycy ciężarnych. Jest to również czynnik ryzyka cukrzycy typu I, oporności na insulinę, alergii i stanów obturacyjnych u dziecka. Wyniki prowadzonych badań donoszą, że dzieci z alergią i z obniżonym stężeniem witaminy D3 częściej charakteryzują się nadreaktywnością oskrzeli, cięższymi zaostrzeniami choroby, częstszymi infekcjami i słabiej odpowiadają na leczenie. Niski poziom witaminy D w organizmie zwiększa ryzyko infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych.
Co ciekawe – u matek z hiperwitaminozą wit. D, dziecko ma małe jej stężenie w krwi pępowinowej. Jeśli po urodzeniu karmione jest mlekiem z piersi, niedobór może się pogłębiać, ponieważ w mleku matki witaminy tej jest niewiele. Do mleka sztucznego dodawana jest wit. D. Dlatego tak ważnym jest, by suplementację jej prowadzić od pierwszych tygodni życia a także zadbać o malucha już w łonie, suplementując wit. D. Odpowiedni dodatek witaminy D3 podczas ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy nawet o 40% u dzieci pomiędzy 3 a 5 rokiem życia.
Witamina D na wypryski
Wpływa na produkcję sebum, przyśpiesza regenerację skóry, wpływa na jej biologiczny cykl. Witamina D może zmniejszyć objawy zapalnych chorób skóry, takich jak egzema i zapalenie skóry. Dzieje się tak ze względu na jej zdolność do wzmocnienia bariery skórnej i zmniejszenia stanu zapalnego. U pacjentów z trądzikiem i deficytem witaminy D wykazano zmniejszenie się zmian skórnych po suplementacji nawet niewielką dawką witaminy D – 1000 IU/.
Pokrzywka – witamina D3
U pacjentów z pokrzywką występuje zmniejszone stężenie witaminy D w osoczu. Pokrzywka jest stanem alergicznym skóry, przewlekłe pokrzywki tworzą czerwone, swędzące miejsca na skórze i czasami obrzęk. Badania naukowców z University of Nebraska Medical Center pokazuje, że witamina D przynosi ulgę w przypadku przewlekłej pokrzywki. Badania te wykazały 33-procentowy spadek objawów przy dawce 600 IU i o kolejne 40 procent w porównaniu z 4000IU.
Jak podnieść poziom wit. D?
Witamina D ze słońca – w jakich godzinach?
Naturalnym sposobem na zwiększenie poziomu witaminy D jest rozsądna ekspozycja na światło słoneczne, w rezultacie której przedawkowanie jej nie jest możliwe. Dzieje się tak ze względu na fakt, że wytwarzana pod wpływem słońca melanina, odpowiedzialna za brązowienie skóry, zmniejsza syntezę wit. D. Gdyby jednak takie pozyskiwanie witaminy było proste, to 90% Polaków nie miałoby jego niedoboru. Załóżmy, że większość czasu spędzamy w pomieszczeniach. 8 godzin pracy, godzinę – dwie w samochodzie czy komunikacji. Potem odpoczywamy w domu. Do tego polskie warunki – nie zawsze słońce raczy nas swoją obecnością. Ile jest dni słonecznych w Polsce? Zawrotne 66 dni na 365… I załóżmy, że znając nasze szczęście, połowę spędzimy pod dachem pracy. 🙂 I nie pomoże tu siedzenie przy oknie, bo promieniowanie UVB konieczne do wytworzenia witaminy D nie przechodzi przez szkło. Szkło nie blokuje natomiast promieniowania UVA odpowiedzialnego za fotostarzenie skóry oraz jej nowotwory, więc odradzamy takie “opalanie”.
Aby czerpać witaminę D ze słońca, należy przebywać na świeżym powietrzu w słoneczny dzień (bez zachmurzenia i smogu) przez ok. 15 minut w godzinach 10-15, mając odsłonięte min. 18% ciała, bez filtrów UV.
Suplementacja witaminy D
Bezsprzecznie najłatwiejszym i pewnym sposobem jest suplementacja. Z pogodą bywa różnie, ciężko też na oko określić, ile witaminy przyjmujemy z pokarmem. Przede wszystkim, wybierając witaminę D pamiętajmy, by brać ją razem z K2. Zazwyczaj dostępne są już gotowe preparaty zawierające obie witaminy. Przedawkowanie witaminy D prowadzi do nieprawidłowej gospodarki wapniowej – innymi słowy wapń jest łatwiej przyswajalny, a nadmiar odkłada się w sercu, tętnicach i nerkach. Nie grozi to nam, jeśli wraz w witaminą D uzupełniamy poziom witaminy K, która temu zapobiega. Kieruje ona wapń do kości, gdzie pełni właściwą dla siebie funkcję. W naszym sklepie znajdziesz witaminy D+K, rozpuszczalne w oleju, a więc wysoko przyswajalne. Wysyłamy już w 24h, z darmową dostawą od 150 zł!
Witamina D w diecie – co jeść?
Dobre źródła to masło, tłuste ryby, mleko lub jogurt, żółtka jaj i ser, olej z wątroby dorsza oraz wątroba wołowa. Numerem jeden jest węgorz, ponieważ w 100 g mięsa węgorza znajduje się aż 1200 j.m. witaminy D. Z pewnością mało z nas jada ryby na co dzień. Bez wątpienia nie jesteśmy też w stanie zjadać 20 żółtek jaj każdego dnia, ponieważ tyle potrzebne jest, by spożyć 2000 jednostek tej witaminy. Jeśli więc wolisz przyjąć jedną pompkę witaminy D, zapraszamy do kategorii witaminy.