Sok z kiszonej kapusty wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.
Jest nieocenionym źródłem błonnika. Przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii. Ponadto zawarte w nim bakterie korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny. Poprawia perystaltykę jelit. Likwiduje zaparcia i oczyszcza organizm, zapobiega wzdęciom.
Sok z kiszonej kapusty wykazuje działanie przeciwzapalne, stymuluje układ odpornościowy oraz hamuje wzrost komórek nowotworowych. Sulforafan znajdujący się w kapuście, jest skuteczny w zapobieganiu kancerogenów w komórkach a Izocyjanian jest pomocny w zapobieganiu raka płuc, żołądka, piersi, jelita grubego i raka prostaty.
Jest bogaty w witaminy i pierwiastki – zawiera witaminy C, E, B12, B6, P, K, beta- karoten oraz magnez, potas, żelazo, cynk, wapń, siarkę, sód, fosfor oraz molibden i wanad.
Sok z kiszonej kapusty wykazuje pozytywne działanie:
· Na wrzody– sok zawiera substancje powlekające, niczym śluz żołądkowy, co czyni wrzody mniej podatnymi na dalsze uszkodzenia a w konsekwencji – przyspiesza ich samoistne gojenie się.
· Odchudzanie– pozwala pobudzić układ pokarmowy do bardziej intensywnej pracy, a tym samym przyspieszyć metabolizm, polecany jest na zaparcia.
· Na pasożyty– sok odkwasza organizm i powoduje, że wnętrze przewodu pokarmowego staje się bardziej zasadowe, co nie sprzyja rozwojowi pasożytów. Już po kilku dniach picia soku z kiszonej kapusty można się ich pozbyć ze swoich jelit.
· Na refluks– sok z kiszonej kapusty ma zdolność do neutralizowania kwasów zawartych w żołądku i obniżania pH wewnątrz przewodu pokarmowego, tym samym powoduje ustąpienie objawów zgagi.
· Przy cukrzycy– organizm cukrzyków jest dużo bardziej podatny na rozwój grzybów i powstawania grzybic, a sok dzięki właściwościom grzybobójczym, utrudnia zasiedlanie się drobnoustrojów i grzybów. Jest polecany również ze względu na znikomą wartość energetyczną i niski indeks glikemiczny. Ma również właściwości regulujące poziom glukozy we krwi.
· Grzybica – silne właściwości grzybobójcze soku z kiszonej kapusty mogą wspomagać organizm zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz, w postaci okładów na zakażoną grzybicą skórę.
· Cholesterol– sok wspomaga obniżenie cholesterolu.
· Na tarczycę– sok z kapusty kiszonej jest bogatym źródłem jodu.
· Na trądzik– sok zawiera wiele przeciwutleniaczy, można go również stosować zewnętrznie przemywając nim twarz.
· Wątroba– sok z kiszonej kapusty dzięki właściwościom oczyszczającym pomaga usuwać toksyny, tym samym odciąża wątrobę.
· Na przeziębienie– sok zawiera wysoką zawartość witaminy C , zawiera też bakterie probiotyczne.