0

Krzem jest drugim po tlenie najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem w otaczającym nas świecie, a jednocześnie jest trudno dostępny dla organizmu człowieka.

Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na krzem waha się w granicach od 5 do 40 mg dziennie. Wyższej dawki wymagają kobiety w ciąży, osoby po operacjach kostnych oraz ludzie starsi, gdyż ilość tego pierwiastka w narządach maleje z wiekiem.

Krzem usuwa z komórek substancje toksyczne, korzystnie wpływa na naczynia włosowate, uszczelniając je, zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej, wzmacnia zdolność obronną organizmu przeciw zakażeniom, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów i przyspiesza ich wzrost oraz wzmacnia paznokcie.

Trudna dostępność krzemu dla organizmu człowieka i zwierząt powodowała, że bardzo długo był on uważany za substancję obojętną, nie biorącą udziału w procesach biochemicznych zachodzących w organizmach żywych.

W ostatnich kilkunastu latach krzem został uznany za ważny pierwiastek śladowy. Wśród wszystkich znanych mikroelementów krzem w postaci kwasu ortokrzemowego zwraca na siebie uwagę badaczy z wielu ośrodków naukowych. Wiadomo, że pierwiastek ten szeroko rozpowszechniony w przyrodzie jest pobierany przez świat zwierzęcy wraz z pokarmami- głównie roślinnymi.

Odpowiedni poziom krzemu w organizmie człowieka jest również ważny z punktu widzenia procesów hormonalnych. Metabolizm krzemu w młodych organizmach jest kontrolowany przez grasicę, a po jej zaniknięciu przynajmniej częściowo przez hormony tarczycy i sterydy kory nadnerczy. Wraz z wiekiem metabolizm krzemu ulega niekorzystnym zmianom zwłaszcza u kobiet. Doświadczalnie potwierdzono zmniejszenie zaburzeń gospodarki wapniowej i magnezowej spowodowanych zmianami hormonalnymi wynikającymi ze starzenia się organizmu. Zwiększona dawka krzemu powoduje zwiększenie odkładania się wapnia w tkance kostnej i modyfikację jej metabolizmu.

Należy podkreślić, że nawet w produktach bogatych w krzem zawartość jego formy biodostępnej czyli rozpuszczalnej w wodzie jest na ogół wielokrotnie mniejsza np.: kasza gryczana zawiera bardzo dużo krzemu, natomiast krzem biodostępny w tym produkcie to jedynie 0,2 % wag całkowitej zawartości krzemu.

Podobnie w roślinach bogatych w krzem (skrzyp polny, rdest ptasi, poziewnik blady, miodunka plamista) jedynie znikomy jego procent jest biodostępny.

Chemia krzemu jest bardzo bogata, co powoduje, ze tworzy on wiele rodzajów związków lecz obecnie za jedyny przyswajalny związek krzemu uznawany jest kwas ortokrzemowy (H4SiO4).

Krzem w takiej postaci:
– przyczynia się do prawidłowej mineralizacji i rozwoju kości

– stymuluje produkcję kolagenu
– może zmniejszać szkodliwe działanie metali ciężkich
– wpływa korzystnie na stan włosów, skóry i paznokci

W najbliższym czasie na naszej stronie www.rodzinneskarby.pl  dostaniesz najwyższej jakości Krzem w postaci kwasu ortokrzemowego stabilizowanego choliną.

Bibliografia:

  1. Choline-stabilised orthosilictic acid added for nutritional purposes to food suplements. Scientific opinion of the panel of food additives and nutrient sources added to food. The EFSA Journal (2009) 948, 1-23.
  2. Araújo, Lidiane Advincula de, Flavia Addor, and Patrícia Maria Berardo Gonçalves Maia Campos. „Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy.” Anais brasileiros de dermatologia 91.3 (2016): 331-335.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany