Wpływ jodu na inteligencje u dzieci
0

Jod ma ogromny wpływ na inteligencje naszych pociech, jego rola zaczyna się już w trakcie tworzenia się nowego życia.
Na rolę prawidłowego poziomu jodu w ciąży wskazują eksperci, sugerując, by nie zapominać o konieczności suplementacji tego pierwiastka. Jego brak może skutkować zaburzeniami rozwoju neurologicznego, który przekłada się między innymi na niższy iloraz inteligencji dziecka i wyższe ryzyko upośledzenia.

Jod jest niezbędny do produkcji hormonów przez tarczycę matki jak i  dziecka. Wszystko to utrudnia fakt, że w okresie ciąży zwiększa się wydalanie jodu wraz z moczem. Niedoborów zazwyczaj nie udaje się uzupełnić zmianą diety, a nawet niewielkie braki w tej kwestii mogą skutkować poważnymi konsekwencjami w przyszłości. W początkowym okresie ciąży rozwój ośrodkowego układu nerwowego płodu jest całkowicie zależny od produkcji tyroksyny w organizmie matki.Niedobór jodu może prowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia mózgu, którego objawami są: opóźnienie rozwoju umysłowego i zaburzenia neurologiczne.

Dzięki prawidłowo skomponowanemu menu, możesz pomóc rozwijać się inteligencji swojego dziecka. Po narodzinach, mózg dziecka nadal się rozwija – w ciągu całego życia nie będzie rozwijał się tak intensywnie jak w pierwszych latach życia. Ogromne znaczenie dla właściwego kształtowania się układu nerwowego dziecka w ciągu pierwszych dwóch lat jego życia ma jakość i ilość dostarczanych mu pokarmów.
W diecie, którą lubi nasz mózg, powinno być sporo cennych pierwiastków i odpowiednie tłuszcze.

Nawet niewielki niedobór jodu naraża  dzieci na ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych i obniżenia ilorazu inteligencji. Większość matek nie jest jednak świadoma konsekwencji niskiego spożycia jodu na rozwój ich dzieci. Eksperci twierdzą obecnie, że w wielu krajach europejskich z dobrowolnymi programami profilaktyki jodowej, aż do 50 proc. wszystkich noworodków narażonych jest na niedobór jodu, a zatem na ryzyko ograniczenia ich potencjału poznawczego. Nawet niewielkie obniżenie IQ  ma negatywny wpływ na osiągane wyniki w nauce i uniemożliwia wykorzystanie ich pełnego potencjału.

Dzieci matek z niskim poziomem jodu osiągały o sześć punktów mniej w teście na IQ niż dzieci urodzone przez matki z odpowiednim poziomem jodu. Zdaniem profesora Jeana Goldinga, efekt był na tyle wyraźny, by mógł wpłynąć na oceny w późniejszym życiu.

Również niezdrowa dieta dzieci źle wpływa na ich inteligencję — wynika z pracy opublikowanej w piśmie Journal of Epidemiology and Community Health. Naukowcy przebadali 4 tysiące dzieci, obserwowali ich rozwój przez 5 lat. Te, które od 3 roku życia jadły dużo pokarmów przetworzonych, bogatych w tłuszcze trans oraz cukry, w wieku 8 lat odbiegały poziomem IQ od rówieśników odżywianych zdrowo. Miały niższy iloraz inteligencji, niż dzieci na diecie, w której było dużo warzyw, owoców, ryb.

Witaminy A, E i C Chronią osłonę mielinową, która otacza komórki nerwowe. W ten sposób bronią się przed działaniem wolnych rodników. Kiedy zabraknie ich w organizmie, stajemy się nerwowi i nie możemy się skoncentrować.

Witaminy z grupy B natomiast wzmacniają sprawność intelektualną, łagodzą pojawiające się jesienią i zimą stany depresyjne. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany

0

TOP

X