PRZYGOTOWANIE 20 minut CZAS GOTOWANIA / PIECZENIA 30 minut KATEGORIA Główne dania
Składniki:
1 Zestaw ekologicznego falafelu
160 ml ciepłej wody
płaski chleb
trochę posiekanej sałaty lub warzyw (np. plastry pomidora, krążki cebuli itp. wybrany sos (np. hummus lub tahina)
Do zanurzenia:
1 mała marchewka
½ selera
½ pęczek szczypiorku
½ pęczek pietruszki
250 g twarogu
100 g kwaśnej śmietany
½ Łyżeczka musztardy
sól sezonowana
biały pieprz
Jak to zrobić:
1 Pozwól mieszaninie falafel pęcznieć zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
2.Uformuj małe kulki (o średnicy ok. 4 cm) wilgotnymi dłońmi i smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż uzyskasz chrupiący złoty kolor.
3. Do kąpieli umyj marchewkę i seler i pokrój je na małe kawałki.
4.Umyj zioła i drobno posiekaj.
5. Wymieszaj twaróg z kwaśną śmietaną i musztardą.
6. Wymieszaj warzywa i zioła i dopraw solą i pieprzem.