PRZYGOTOWANIE 15 minut CZAS GOTOWANIA / PIECZENIA 15 minut KATEGORIA Główne dania
Składniki:
Ekologiczne burgery orkiszowe
150 ml ciepłej wody
Cykoria
dojrzałe gruszki
100 g gorgonzoli
2 Łyżki słodkiej śmietany
150 ml jogurtu zwykłego
ocet winny
50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
pieprz, sól
Sposób wykonania:
1 Pozwól mieszaninie pęcznieć zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
2. Wymieszaj gorgonzolę, śmietanę, jogurt
3. Dopraw solą, pieprzem i octem z białego wina.
4. Umyj i drobno posiekaj liście cykorii, usuwając łodygę.
5. Obierz gruszki i pokrój wzdłuż.
6. Ułóż na talerzach cykorię, posyp orzechami włoskimi.
7. Z pasztecika uformuj małe kulki i smaż na głębokim oleju, aż będą złote.
8. Odcedzić na papierze kuchennym, nałożyć porcje sałatki i polać sosem Gorgonzola.
Burgery użyte w przepisie znajdziesz tu : https://www.rodzinneskarby.pl/produkt/burgery-z-zielonego-orkiszu-150-g-nr-373/