Odbudowa jelit a suplementy diety – na szczęście coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z roli flory bakteryjnej jelit. W efekcie sięgają po probiotyki i prebiotyki – nie tylko podczas antybiotykoterapii. Na modzie zyskuje również spożywanie kiszonek, zbawiennych dla flory bakteryjnej. Jej prawidłowy stan jest bowiem niezbędny dla wysokiej odporności organizmu i ogólnej jego kondycji.
Czy wiesz, że jelita są tak kluczowym i skomplikowanym organem, że nazywane są nawet naszym drugim mózgiem? To od nich zależy prawidłowe przyswajanie substancji odżywczych organizmu oraz jego detoksykacja. To one stanowią pierwszą barierę organizmu w kontakcie z patogenami – np. bakteriami w pożywieniu. One także stymulują nasz układ odpornościowy po rozpoznaniu “wroga”. Ponad 70% komórek układu odpornościowego znajduje się właśnie w przewodzie pokarmowym. Jelita decydują o tym, co dostanie się do naszego organizmu, a co zostanie z niego wydalone jako substancja szkodliwa. Co więc z tego, że starasz się odżywiać zdrowo, jeśli przez uszkodzone jelita nie przyswajasz prawidłowo substancji odżywczych zawartych w pożywieniu?
Jelita to podstawa naszego zdrowia. Zapoznaj się z artykułem i zobacz, jak zadbać o nie prawidłowo i jakie
suplementy diety na jelita wybrać.
Spis treści:
Flora bakteryjna jelit – rola dla zdrowia
Zaburzona flora bakteryjna – objawy
Mikroflora jelitowa a tycie
Jak odbudować mikrobiom?
Suplementy na jelita – probiotyk a prebiotyk
Najlepsze suplementy na jelita i florę bakteryjną
Nukleotydy na jelita
Na co zwrócić uwagę w składzie suplementu na jelita?
Naturalne metody odbudowy flory jelitowej
Flora bakteryjna jelit. Dlaczego jest ważna i jak ją odbudować?
Chociaż trudno w to uwierzyć, to gdyby rozłożyć tkanki jelit “na płasko”, miałyby one około 500 m2. Dla porównania, powierzchnia skóry to zaledwie 2m2.! Tak imponującą powierzchnię zawdzięczają kosmkom jelitowym, czyli małym wypustkom wyściełającym ich środek, które zwiększają obszar jelit. To one przesuwają pokarm w jelicie i chłoną z niego substancje odżywcze. Jelita dzielą się na jelito cienkie, które aktywnie trawi i wchłania substancje oraz grube, które zagęszcza treść jelitową i pochłania już tylko wybrane substancje. Flora bakteryjna, to ok. 1.5 – 2 kg bakterii i grzybów w nich żyjących. Rodzaje bakterii zasiedlających jelita (jest ich ponad 1000!) to na przykład:
- Lactobacillus, Streptococcus, Enterobacter, Bacteroides – w jelicie cienkim, oraz
- Bacteroides, Bifidobacterium, Enterobacter, Enterococcus, Lactobacillus, Clostridium, Fusobacterium – w jelicie grubym.
Bakterie jelitowe, mimo że są oddzielnymi bytami, to żyją z człowiekiem w tzw. symbiozie, nie wywołując u ludzi chorób. Jest ona niezbędna dla utrzymania przez nas zdrowia. Wyjątkiem, w którym prawidłowa flora bakteryjna stanowi zagrożenie dla organizmu jest skrajnie niska odporność (np. w toku infekcji wirusem HIV).
Bakterie mikloflory jelitowej uczestniczą w procesach trawienia. Hamują rozrost drobnoustrojów, konkurując z nimi o składniki pokarmowe, a także przekazują różnego rodzaju sygnały do organizmu. To dzięki nim następuje fermentacja węglowodanów a nawet tworzenie się w organizmie witamin i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wytwarzany przez nie kwas masłowy zmniejsza stany zapalne i obniża poziom pH, co utrudnia zasiedlenie jelit przez niekorzystne bakterie. Stymulują one jelita do produkcji ochronnego śluzu, a komórki nabłonka do dojrzewania, co bezpośrednio wpływa na szczelność jelit, kluczową dla zapobiegania przenikaniu mikroorganizmów z wnętrza jelit do krwi.
Zaburzenia flory bakteryjnej
Zaburzenie równowagi we florze bakteryjnej może nastąpić z wielu powodów – jest to zjawisko negatywne dla naszego zdrowia. Dominują wtedy bakterie chorobotwórcze, a spadkowi ulega różnorodność bakterii prozdrowotnych. Zaburzenie mikrobiomu jelit może wystąpić w wyniku np. długotrwałego stresu, używek, przetworzonego jedzenia, deficytu błonnika w diecie, w wyniku stosowania niektórych leków.
Tak zwana dysbioza jelitowa czyli zaburzenia flory bakteryjnej towarzyszy wielu chorobom, przede wszystkim w toku zespołu jelita drażliwego, atopowego zapalenia skóry a także – co ciekawe – w chorobach psychicznych, u osób z depresją, schizofrenią i u osób autystycznych. Prawdopodobnie odgrywa także istotną rolę w przebiegu cukrzycy typu 1 i 2, otyłości, nadciśnieniu, celiakii, reumatoidalnym zapaleniu stawów i nieswoistych chorobach zapalnych jelit.
Objawy zaburzenia mikroflory jelitowej
to m.in. bóle brzucha, przewlekłe biegunki i wzdęcia, zaparcia, oddawanie dużej ilości gazów, refluks, zmiana konsystencji stolca, spadek koncentracji, przewlekłe zmęczenie, problemy z koncentracją. Jak widać, kondycja jelit wpływa nawet na nasze samopoczucie i humor, ponieważ bakterie wytwarzają neurotransmitery – serotoninę i dopaminę, tzw. hormony szczęście, wpływające na nasze samopoczucie, sen i procesy przyswajania wiedzy. Jest także ważnym ogniwem w przypadku alergii, ponieważ jelita to miejsce, w którym znajduje się najwięcej komórek układu odpornościowego. Tymczasem alergia jest właśnie dysfunkcją układu odpornościowego. Uciążliwe i nawracające alergie pokarmowe mogą wynikać właśnie z zaburzenia równowagi mikrobiomu jelitowego.
Mikroflora jelitowa a tycie
Pilnujesz ilość spożywanych kalorii, a waga nie spada? Winowajcą może być nieprawidłowy mikrobiom. Flora jelitowa rozkłada błonnik do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, tym samym dostarczając organizmowi nawet do 200 dodatkowych kcal na dobę. Niektóre bakterie z gatunku Firmicutes i Molicutes umożliwiają trawienie wielocukrów roślinnych, co nie występuje u ludzi zdrowych. W efekcie możesz czerpać z pokarmu więcej energii, niż inna osoba. Nadmiar takiej energii odkłada się jako tkanka tłuszczowa. Bakterie regulują magazynowanie tłuszczu w organizmie oraz metabolizm węglowodanów i lipidów w wątrobie. Dodatkowo, poprzez wytwarzanie substancji pobudzających apetyt na określone składniki pokarmowe, powodują tzw. napady głodu. Bakterie odpowiedzialne za wytwarzanie dopaminy i serotoniny domagają się cukrów prostych sprzyjających nadwadze. Za nadmierne jedzenie nagradzają nas chwilowym dobrym samopoczuciem, co zaburza uczucie sytości i prowadzi do napadów objadania się.
Jak odbudować florę bakteryjną jelit?
Odbudowa flory bakteryjnej powinna zacząć się od zmiany stylu żywienia. Wprowadź do swojego jadłospisu produkty bogate w błonnik i probiotyki. Do nich należą czosnek, por, cebula, pomidory, czy rośliny strączkowe. Wybieraj produkty będące bogactwem dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus – przetwory mleczne. Ogranicz spożycie cukru i węglowodanów – są one pożywką dla złych bakterii, drożdży i grzybów. Zbawienne są za to produkty kiszone i fermentowane. Zamiast przetworzonej, chemicznej i pozbawionej substancji odżywczych oranżady, wybierz np. kombuchę – bogatą w witaminy i dobroczynne bakterie będące produktem ubocznym procesu jej fermentacji. Jeśli używasz octu, wybierz ocet żywy, czyli niepasteryzowany. Dzięki temu nie jest pozbawiony substancji odżywczych i stanowi bombę probiotyków. Warto także wprowadzić produkty probiotyczne – suplementy z probiotykami, które są porcją pożytecznych bakterii dostarczaną organizmowi w celu uregulowania rozkładu sił w jelitach pomiędzy dobrymi i złymi bakteriami.
Odbudowa jelit. Jak suplementy diety mogą pomóc przywrócić zdrową florę bakteryjną?
Jeśli już zmieniłeś nawyki żywieniowe i wdrożyłeś do swojej diety produkty bogate w probiotyki – jak nabiał, kiszonki, wybrane warzywa, wesprzyj jelita także suplementami diety. I pamiętaj, że probiotyk i prebiotyk to nie to samo, mimo, że obydwa pojęcia są przyjazne Twoim jelitom.
Probiotyki to korzystne dla zdrowia bakterie (np. pałeczki kwasu mlekowego) i drożdżaki. Ich źródłem są np. produkty mleczne i fermentowane. Możesz kupić suplementy diety zawierające wspomniane probiotyki, w celu zasiedlenia swoich jelit dobrymi mikroorganizmami. Z kolei prebiotyki, to substancje będące pożywką dla mikroflory jelit, dzięki czemu wspierają jej prawidłowy rozwój. Są to składniki pokarmowe, które nie ulegają strawieniu. Przykładem jest inulina, fruktooligosacharydy, czy laktuloza. One również występują w składach suplementów na regenerację jelit. Flora jelitowa trawi je dopiero w jelicie grubym w procesie fermentacji.
Dlatego też dla kompleksowego wsparcia jelit możesz wybrać synbiotyk, czyli połączenie probiotyku z prebiotykami. W ten sposób nie tylko dostarczasz jelitom dobrych bakterii, ale także substancji które pomogą im się namnożyć i skolonizować jelita. Jest to szczególnie ważne u osób, których dieta jest uboga w prebiotyki. Wtedy dajemy szansę probiotykom na przetrwanie w jelitach i spełnianie ich pozytywnej funkcji.
Najlepsze suplementy diety na odbudowę flory bakteryjnej jelit.
Oferowane w sklepie Rodzinne Skarby suplementy diety na jelita to produkty opierające się na wysokiej jakości składnikach. Nasz bestsellerowy suplement na jelita to Nukleotydy IntestAid®, czyli nukleotydy na odbudowę jelit. To połączenie nukleotydów, czyli podstawowego budulca każdej komórki organizmu (jej DNA i RNA) z witaminami z grupy B, a także wspomnianymi prebiotykami.
Jak nukleotydy wspierają jelita?
Nukleotydy to podstawowy budulec każdej komórki, stąd nazywane są “cegiełkami życia”. Możesz ten składnik kojarzyć ze składu mleka modyfikowanego dla noworodków. Dlaczego nukleotydy dodawane są do mleka modyfikowanego? W pierwszych miesiącach życia nukleotydy czerpiemy naturalnie z mleka matki. Mówi się, że dzieci karmione piersią wyróżniają się wysoką odpornością na infekcje – właśnie z uwagi na wysoką podaż nukleotydów. Jest to składnik kluczowy dla regeneracji i rozwoju organizmu – szczególnie u niemowląt, gdzie w wyniku szybkiego wzrostu każdych tkanek, organizm wykazuje duże zapotrzebowanie na syntezę kwasów nukleinowych. Z tego też powodu producenci dodają nukleotydy do mleka czy kaszek dla niemowląt – aby dostarczyć dziecku podstawowego budulca do tworzenia się nowych komórek.
A dlaczego nukleotydy są tak ważne dla zdrowia jelit? Okładzina jelit również wykazuje wysokie zapotrzebowanie na nukleotydy. Wymienia się ona całkowicie co 3-6 dni, ponieważ stale zużywa się w wyniku przechodzenia pokarmu przez światło jelit. Dzięki nukleotydom, komórki wyściółki jelit wymieniają się w sposób szybki i prawidłowy. Szybka regeneracja jest kluczowa dla kosmków jelitowych, czyli małych wypustek w jelitach, odpowiedzialnych za prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych jak i detoksykację. Kosmki jelitowe ulegają czasem wypłaszczeniu w toku m.in. celiakii i innych stanów zapalnych, spowodowanych przyjmowaniem leków, częstych biegunek czy niedożywienia. Objawami tego są boleści, wzdęcia, zaparcia, biegunki, gazy. Wchłanianie substancji odżywczych i procesy detoksykacji organizmu stają się upośledzone.
Nukleotydy IntestAid dostarczają budulca do odnowy komórek jelit, a także witamin z grupy B (niezbędnych dla prawidłowego stanu błon śluzowych) oraz prebiotyków wspierających rozrost prawidłowej mikroflory jelitowej (FOS, aminokwasy L-glutamina, L-lizyna L-metionina).
Jakie składniki powinny zawierać suplementy diety wspierające odbudowę jelit?
Najlepsze suplementy diety na odbudowę flory bakteryjnej diety to takie, które łączą w sobie probiotyki i prebiotyki (czyli synbiotyki). Dodatkowo, powinny mieć one odpowiednią ilość probiotyku oraz dokładne oznaczenie szczepu bakterii. To ważne, ponieważ musi on stanowić konkurencję do flory “złej” zamieszkującej Twoje jelita. Kolejną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, to odpowiednie warunki przechowywania. Suplementy diety na jelita mogą wymagać trzymania w lodówce, stosuj się więc do instrukcji a także nie spożywaj suplementu w towarzystwie gorących dań, ponieważ temperaturą unicestwisz większość bakterii. W kwestii probiotyków ważna jest żywotność bakterii i odporność na kwas żołądkowy i soki trawienne. Tylko żywe spełnią swoją funkcję. Szczep powinien wyróżniać się odpowiednimi właściwościami adhezyjnymi, czyli odpowiednio przyklejać się do nabłonka jelita.
Wybierz także preparaty zawierające nukleotydy – przy okazji odbudujesz nie tylko mikroflorę jelitową, ale kosmki jelitowe, które odpowiadają za prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych, detoksykację i odporność na infekcje.
Naturalne metody odbudowy flory jelitowej. Rola suplementów diety
Pamiętaj, że suplement diety to preparat który ma za zadanie uzupełnić Twoją dietę w dobroczynne substancje odżywcze. Podstawą w odbudowaniu flory bakteryjnej jelit jest eliminacja przetworzonej żywności, wprowadzenie dużej ilości błonnika (warzyw i owoców), kiszonek, produktów fermentowanych i mlecznych.
Nie można się łudzić, że jedząc fast-foody, gdzie jedynym warzywem jest plasterek ogórka w kanapce, odbudujemy jelita łykając probiotyki i zapijając je colą… 🙂 Aby działały, muszą przeżyć. Aby przeżyć, muszą mieć w jelitach odpowiednie warunki i prebiotyki, czyli pożywkę (błonnik). Spożywając dużo błonnika, pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu. Błonnik wiąże wodę z pożywienia (dzięki czemu pożywienie “puchnie” w brzuchu a Ty na długo czujesz się najedzony), więc może powodować zaparcia. Jeśli wprowadzasz kiszonki, rób to stopniowo. Przyzwyczaj jelita do fermentowanych czy mlecznych produktów. Z pewnością biegunka po przesadzeniu z tymi produktami nie wzmocni mikoflory jelitowej, a tylko podrażni jelita i kosmki jelitowe. Odbudowa flory bakteryjnej to proces, który wymaga czasu.