Zakwaszenie organizmu
0

Można powiedzieć, że zakwaszenie powoduje korozję organizmu. Jeśli w organizmie występuje przewaga środowiska kwaśnego nad zasadowym po prostu powoli rdzewiejemy. Na początku procesu oczywiście nie odczuwamy żadnych problemów tym bardziej, że nasz organizm jest bardzo cierpliwy, niestety zazwyczaj zaraz po czterdziestce wszystkie problemy powodowane zakwaszeniem zaczynają o sobie dawać znać w formie przewlekłych schorzeń. Skoro zakwaszenie organizmu jest tak niebezpieczne to wyjątkowo ważne wydaje się pytanie o przyczyny zaistnienia takiego stanu rzeczy.

Przyczyn jest wiele i należą do nich przede wszystkim zła dieta, produkty spożywcze bogate w fosfor, chlor czy siarkę. Przeanalizować by było trzeba jak się odżywiamy i czy większość naszej diety nie stanowią przypadkiem produkty wysoko przetworzone w tym te serwowane przez rożne sieci typu „junk food” („jedzenie śmieciowe”-ang.). Do zakwaszenia przyczyniają się też zbyt duże ilości spożywanego mięsa, kawy, mocnej herbaty czy alkoholu. Jedną z poważnych przyczyn zakwaszenia organizmu jest stres. Sami doskonale wiemy jak wyniszczającym elementem dla naszego zdrowia może być wysoki i przewlekły stres.

Nie jest możliwe ani tym bardziej wskazane zupełne zrezygnowanie z produktów kwasotwórczych. Są one niezbędne w każdej diecie, bowiem dostarczają związków i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Równocześnie jednak należy mieć na uwadze, czy nie spożywa się ich w nadmiarze. Jest to o tyle istotne, że niekiedy trudno rozpoznać objawy zakwaszenia. Przyczyn złego samopoczucia poszukuje się w innych źródłach, natomiast wiele schorzeń można wyleczyć wyłącznie dzięki odkwaszeniu organizmu.

Poziom zakwaszenia najłatwiej zmierzyć papierkiem lakmusowym, który jest w stanie odczytać poziom pH. Dzięki temu można dowiedzieć się, że zmęczenie, brak energii, ciemne kręgi pod oczami, nadwaga, cellulit, zmniejszenie jasności umysłu, rozdrażnienie, bóle stawów, infekcje, a także wieczne niedospanie to wynik zakwaszenia organizmu, a nie postępującego wieku. Dlatego też tak istotne jest, by kontrolować dietę nie tylko pod kątem ilości spożywanych kalorii, ale przede wszystkim wpływu produktów na organizm.

Podobnie jak przyczyn, objawów zakwaszenia organizmu również jest wiele i należ do nich: wzdęcia, zgagi, bole stawowe, ciągłe zmęczenie, wyczerpanie, bole głowy w tym migrenowe, wysypki skórne, trądzik, świąd, wypadanie włosów, nerwowość oraz ociężałość. Ponieważ nadmiar kwasów w organizmie spowalnia procesy metaboliczne jak również wydalanie szkodliwych substancji to powoduje to trudności ze schudnięciem. Tak więc otyłość, której trudno się pozbyć może być także objawem zakwaszenia. Skoro znamy już przyczyny i objawy warto by poznać konsekwencje jakie niesie ze sobą zakwaszenie, a tych również jest sporo. Należą do nich: alergie, reumatyzm, artroza czyli przedwczesne zużycie i zwyrodnienia tkanki stawów, zapalenie spojówek, grzybica, kamica żółciowa, miażdżyca, astma, zapalenie stawów, dna moczanowa, rwa kulszowa, nowotwory, choroby wrzodowe, cukrzyca, osteoporoza, nadciśnienie, zaburzenia snu, depresja, podatność na infekcje, a także zaparcia.

Zakwaszenie organizmu powoduje swego rodzaju sprzężenie zwrotne. Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na choroby, a choroby powodują jeszcze silniejsze zakwaszenie organizmu.

ZAKWASZENIE, A JOD

W przypadku walki z zakwaszeniem stosowanie odpowiedniej diety jest bardzo ważne. Ważne jest stosowanie diety zasadowej, czyli bogatej w rożnego rodzaju warzywa, która pomoże nam odzyskać prawidłowe pH. Choć dieta ta jest istotna to nie można przeceniać jednak jej wagi ponieważ nie wiemy czy warzywa, stosowane w diecie, były pryskane, czym były pryskane i jakie skutki dla naszego organizmu, mogą nieść substancje zawarte w tych warzywach. Jedząc marchewkę czy sałatę jesteśmy przekonani o dobroczynnym wpływie tych warzyw na nasze zdrowie, jednak do końca nie wiemy co warzywa te zawierają.

Co zatem jest naprawdę istotne w kwestii zwalczania zakwaszenia organizmu? Kluczem do sukcesu jest właściwy metabolizm. Jeśli nasz metabolizm, czyli proces przemiany materii w organizmie nie funkcjonuje właściwie to organizm musi się skupić na zapewnieniu jak najwłaściwszych procesów, ponieważ to kwestia życia lub śmierci, zamiast koncentrować się na walce z nieprawidłowościami takimi jak zbyt  duże zakwaszenie organizmu, infekcje czy wreszcie oczyszczenie z rożnego rodzaju toksyn. Prawidłowy metabolizm gwarantuje odpowiednie środowisko, w którym organizm bez większych trudności radzi sobie z wieloma problemami.

Właśnie w tym miejscu wkracza jod.

Jod jest składnikiem, który jest bezwarunkowo potrzebny do wytworzenia przez tarczycę hormonów T3 i T4, które to mają wpływ na przemiany metaboliczne organizmu. Brak jodu powoduje zachwiania w wytwarzaniu tych hormonów, co oczywiście powoduje niedoczynność tarczycy, ale też ma negatywny wpływ na procesy metaboliczne. Możemy zatem w pewnym stopniu postawić znak równości między brakiem jodu, a złym metabolizmem. Idąc dalej tym tropem i wiedząc, że zły metabolizm jest odpowiedzialny za zakwaszenie organizmu to możemy także w pewnym stopniu uznać iż brak jodu jest odpowiedzialny za zakwaszenie organizmu.

Zatem jeśli podejrzewacie lub jesteście pewni, że macie zakwaszony organizm i zdecydujecie się na walkę z tym zjawiskiem, które może mieć naprawdę negatywne skutki dla Waszego zdrowia, warto by było wprowadzić nie tylko odpowiednią dietę, ale także pomyśleć o zoptymalizowaniu swego metabolizmu. Chodzi o to by nie tylko dostarczać do organizmu składniki odżywcze, ale także by zatroszczyć się o to jak te składniki będą przetwarzane oraz byśmy uzyskali z nich jak najwięcej potrzebnych nam do przeżycia i zachowania dobrego zdrowia elementów. W tym wszystkim bardzo ważną i znaczącą rolę odgrywa właśnie jod.  Pamiętajmy, że jod ma też bardzo duże zdolności antybakteryjne. Ma to istotne znaczenie w przypadku zakwaszenia ponieważ bakterie wywołują choroby, a te w znacznym stopniu zakwaszają organizm. Jod zatem walczy z zakwaszeniem nie tylko poprzez regulację metabolizmu, ale także walcząc z chorobami, które to zakwaszenie powodują lub zwiększają.

Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu?
Jeżeli nasz organizm jest zakwaszony, będzie to sygnalizował wieloma objawami. Niestety nie są one zbyt charakterystyczne, dlatego czasami tak trudno jest zdiagnozować problem. Zakwaszenie organizmu dzielimy na trzy stopnie, w zależności od rangi problemu.
⦁ Pierwszy stopień zakwaszenia organizmu objawia się przede wszystkim bólem głowy, zgagą, problemami skórnymi, nasileniem zespołu napięcia przedmiesiączkowego, bólami mięśni, a także problemami z zatokami i z krążeniem. Może pojawić się także nadmierna senność i zmęczenie, niesmak w ustach, mocz o silnym zapachu, a nawet biegunka i zaparcia. 
⦁ Drugi stopień zakwaszenia organizmu może prowadzić do powstawania obrzęków, stanów zapalnych, częstych infekcji wirusowych, a także silnych ataków migreny oraz łuszczycy. Ma on wpływ także na nasz stan psychiczny. Może pojawić się depresja, bezsenność oraz pogorszona zdolność koncentracji i zapamiętywania. Innym objawem są częste infekcje grzybicze, przewlekłe zapalenie zatok, astma oraz alergie. Może wystąpić również zespół metaboliczny. 
⦁ Trzeci stopień zakwaszenia organizmu jest bardzo groźny i pojawia się, kiedy ignorujemy pierwsze symptomy problemu. Wśród schorzeń, które mogą wystąpić można wymienić nowotwory, toczeń, choroby autoimmunologiczne skóry, reumatoidalne zapalenie stawów, gruźlicę oraz stwardnienie rozsiane. 

 

WODA ZASADOWA

Obecność wody alkalicznej (zasadowej) w diecie wydaje się być nieodzowna. Woda jest najszybszym i niezawodnym sposobem na dostarczenie elementów o charakterze alkalizującym, przez co zostaje utrzymany bilans kwasowo-zasadowy organizmu. Jeśli nie mamy czasu, aby przygotowywać posiłek wyłącznie z produktów o charakterze zasadowym, możemy „pod ręką” mieć butelkę wody alkalicznej. Dodatkowo warto zauważyć, że wodę możemy zabrać ze sobą na spacer, trening czy wyjazd. To naturalne „źródło wysokiego pH”.

 

 

 

Koloid bazowy OSiBA 

W swojej ofercie posiadamy  Koloid, który zawiera rozpuszczone i bardzo drobno rozdrobnione minerały, które doskonale nadają się do optymalizacji własnych strategii odkwaszania wewnątrz- i zewnątrzkomórkowego organizmu – dodawane są zasady mineralne, wydalane są nadmiar kwasów. OSiBA to podstawowa esencja niezbędnych minerałów w formie koloidalnej ma takie samo ciśnienie osmotyczne jak ludzka krew. 
Jest to suplement diety z minerałami do regulacji równowagi kwasowo-zasadowej .Idealny towarzysz podczas uprawiania sportu, dużego wysiłku fizycznego i kuracji odchudzających jak również postu.

OSIBA to intensywne odkwaszanie zewnątrz- i wewnątrzkomórkowe. Mieszanka różnych silnie zasadowych soli mineralnych w formie koloidalnej.
Łączy w sobie naturalne składniki aktywne, które doskonale sprawdzają się w odkwaszaniu. Za pomocą praktycznego dozownika można natychmiast rozpuścić koloid bazowy OSiBA w wodzie.

 

 

 

 

Podsumowując, zakwaszenie organizmu może mieć bardzo negatywne skutki dla naszego zdrowia pod warunkiem, że nie zaczniemy działać przeciwko temu zjawisku. Chociaż zakwaszenie samo w sobie nie jest chorobą to wywołuje lub jest podłożem do powstawania wielu chorób zamykając tym samym cykl sprzężenia zwrotnego czyli zakwaszenie powoduje choroby, a choroby zwiększają zakwaszenie. Starając się walczyć z tym zjawiskiem powinniśmy zadbać o dietę, o odpowiedni styl życia, ale przede wszystkim o poprawny metabolizm co wiąże się się z dostarczaniem do organizmu odpowiednich ilości jodu, który jest składnikiem hormonów odpowiedzialnych właśnie za procesy metaboliczne. Dzisiaj jednym z gorących tematów jest emerytura, a dokładnie jej wysokość. Wszyscy się zastanawiają jak to będzie w przyszłości kiedy osiągniemy odpowiedni wiek by cieszyć się zasłużonym odpoczynkiem i nie ma w tym nic złego. Warto by też było zacząć zastanawiać się nie tylko nad wysokością uposażenia, ale także nad innymi aspektami naszej przyszłości, szczególnie tymi związanymi ze zdrowiem. Dobre zdrowie pozwoli cieszyć się nam owocami pracy całego życia. Nie ma zatem zbyt wczesnej pory by zatroszczyć się o zdrowie, którego utratę możemy odczuć właśnie w późnych latach naszego życia i kiedy może być zbyt poźno by coś z tym zrobić. Odpowiednia suplementacja jodem jest jednym z warunków tego, by w okresie tzw. jesieni życia cieszyć się jego owocami. Nie jest to slogan, a bagatelizowanie tego faktu prędzej czy poźniej da o sobie znać. Zdrowy organizm i zdrowy metabolizm to długie lata życia bez zbędnego dyskomfortu, bólu i cierpienia.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany

0

TOP

Pin It on Pinterest

X